Opening pop-up Zorginnovatiewinkel

Winkelend publiek kan vanaf 9 oktober in het Rotterdamse centrum wel naar hele bijzondere koopjes zoeken. In de oude fanshop van Feyenoord aan de Lijnbaan 32 huist vier maanden een Zorginnovatiewinkel, waar tal van nieuwe ontdekkingen voor de zorg te zien zijn. Van zorgrobots tot andere snufjes.

,,We brengen de zorg van de wachtkamer naar de huiskamer”, zei Erik Gerritsen, topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid bij de opening van het pand op nummer 32. Samen met de Rotterdamse wethouder Hugo de Jong opende hij de pop up-store vanmiddag door met een apparaatje hun bloeddruk te meten.

Het is een van de vele technische snufjes waarmee de zorg van de wachtkamer van de dokter naar de huiskamer gaat. Tijdens speciale demonstratiedagen, de eerste op 19 oktober, kunnen bezoekers de snufjes ook zelf bekijken. Zoals bijvoorbeeld de Sem Glove, voor wie geen kracht meer in zijn hand heeft.

De robothandschoen geeft deze kracht weer terug, maar op zo’n slimme manier dat iemand ook een eitje kan oppakken zonder deze te breken. Ook is er een Virtual Realitybril, waarmee een vader zijn zieke kind in het ziekenhuis kan voorlezen alsof ze beide thuis zijn. Lang niet voor uitvindingen zitten echter tjokvol technieken. Een voorbeeld zijn de Easysteppers, de extra treden die de stap van een trap verkleinen.

Naast de demonstratiedagen is de winkel ook het decor voor symposia over de zorg. Verder kunnen werknemers in de zorg in de winkel gratis vergaderen, en tegelijkertijd inspiratie op doen. Het besef is er, dat het voor de zorg van de toekomst ook nodig is slimme snufjes te hebben omdat het niet lukt om voldoende werknemers te vinden. Nu is er in Rotterdam al een groot personeelstekort in de zorg.